Najważniejsze informacje, m.in. jak załatwić sprawę w NFZ, gdzie się leczyć.
Wydarzeniom organizowanym przez Mazowiecki Oddział Wojewódzki NFZ w związku z przypadającym na 4 lutego Światowym Dniem Walki z Rakiem, w tym roku przyświecać będzie hasło "Dieta w profilaktyce nowotworów i innych chorób".
Zapraszamy:
Organizowane wydarzenia mają zwiększyć świadomości na temat roli zdrowego odżywiania w profilaktyce zdrowotnej, szczególnie w kontekście zapobiegania chorobom nowotworowym. Chcemy dostarczyć uczestnikom informacji o tym, jak codzienne wybory żywieniowe mogą wpłynąć na kondycję ich organizmu oraz pomóc w budowaniu długofalowych, prozdrowotnych nawyków.
Właściwie zbilansowana dieta, pełna niezbędnych składników odżywczych, odgrywa kluczową rolę zarówno w profilaktyce, jak i w wspieraniu terapii onkologicznych. Szczególną uwagę zwrócimy na dietę DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension), która uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet w profilaktyce wielu schorzeń, w tym nowotworowych. W diecie DASH nacisk kładzie się na spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów, a także ograniczeniu soli, tłuszczów nasyconych i cukrów, co przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.
– Zbilansowana dieta jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania chorobom dietozależnym – mówi Aneta Kądziołka, dietetyk i psychodietetyk z Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ. – Regularne spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów obniża ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu II oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Właściwe żywienie wpływa również na profil lipidowy i ciśnienie tętnicze, parametry kluczowe w kontekście zdrowia serca. Zachęcam do świadomego podejmowania wyborów żywieniowych, aby zapewnić sobie optymalne zdrowie i zapraszam na naszą stronę diety.nfz.gov.pl – dodaje.
* * *
Zrównoważona i zróżnicowana dieta, składająca się z szerokiej gamy pożywnych i smacznych produktów wydłuża życie. Niestety – jak podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) – w Europie rośnie zachorowalność na choroby, których występowanie związane jest ze złym odżywianiem. Niezdrowa dieta, nadwaga i otyłość są w wielu przypadkach przyczyną występowania chorób układu krążenia, cukrzycy typu II czy niektórych typów nowotworów. W naszym regionie spożywamy zbyt energetyczne posiłki ze zbyt dużą zawartością tłuszczów nasyconych i trans, cukru czy soli. Na to nakłada się zbyt małe spożycie warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów.
12 kroków do zdrowego odżywiania wg. WHO: