logo obrazek Narodowy Fundusz Zdrowia - Mazowiecki Oddział Wojewódzki

  • A
  • A+
  • A++

Dla pacjenta

Najważniejsze informacje, m.in. jak załatwić sprawę w NFZ, gdzie się leczyć.

Drukuj

Aktualności

Światowy Dzień Walki z Rakiem: O diecie w profilaktyce nowotworów i innych chorób

30-01-2025

Wydarzeniom organizowanym przez Mazowiecki Oddział Wojewódzki NFZ w związku z przypadającym na 4 lutego Światowym Dniem Walki z Rakiem, w tym roku przyświecać będzie hasło "Dieta w profilaktyce nowotworów i innych chorób".

Zapraszamy:

  • „W zdrowym ciele – zdrowy duch”, Centrum Aktywności Międzypokoleniowej, 3.02.2025 (poniedziałek), ul. Ceramiczna 9b w Warszawie w godzinach, 11:00-14:00 (spotkanie z seniorami).
  • „Światowy Dzień Walki z Rakiem”, Nowodworskie Centrum Medyczne, 4.02.2025 (wtorek), ul. Miodowa 2 w Nowym Dworze Mazowieckim, w godzinach 10:00-15:00.

Organizowane wydarzenia mają zwiększyć świadomości na temat roli zdrowego odżywiania w profilaktyce zdrowotnej, szczególnie w kontekście zapobiegania chorobom nowotworowym. Chcemy dostarczyć uczestnikom informacji o tym, jak codzienne wybory żywieniowe mogą wpłynąć na kondycję ich organizmu oraz pomóc w budowaniu długofalowych, prozdrowotnych nawyków.

Właściwie zbilansowana dieta, pełna niezbędnych składników odżywczych, odgrywa kluczową rolę zarówno w profilaktyce, jak i w wspieraniu terapii onkologicznych. Szczególną uwagę zwrócimy na dietę DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension), która uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet w profilaktyce wielu schorzeń, w tym nowotworowych. W diecie DASH nacisk kładzie się na spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów, a także ograniczeniu soli, tłuszczów nasyconych i cukrów, co przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.

Zbilansowana dieta jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania chorobom dietozależnym – mówi Aneta Kądziołka, dietetyk i psychodietetyk z Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ. – Regularne spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów obniża ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu II oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Właściwe żywienie wpływa również na profil lipidowy i ciśnienie tętnicze, parametry kluczowe w kontekście zdrowia serca. Zachęcam do świadomego podejmowania wyborów żywieniowych, aby zapewnić sobie optymalne zdrowie i zapraszam na naszą stronę diety.nfz.gov.pl – dodaje.

*   *   *

Zrównoważona i zróżnicowana dieta, składająca się z szerokiej gamy pożywnych i smacznych produktów wydłuża życie. Niestety – jak podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) – w Europie rośnie zachorowalność na choroby, których występowanie związane jest ze złym odżywianiem. Niezdrowa dieta, nadwaga i otyłość są w wielu przypadkach przyczyną występowania chorób układu krążenia, cukrzycy typu II czy niektórych typów nowotworów. W naszym regionie spożywamy zbyt energetyczne posiłki ze zbyt dużą zawartością tłuszczów nasyconych i trans, cukru czy soli. Na to nakłada się zbyt małe spożycie warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów.

12 kroków do zdrowego odżywiania wg. WHO:

  1. Dieta powinna się opierać o różnorodne produkty spożywcze, głównie pochodzenia roślinnego.
  2. Kilka razy dziennie jedz chleb, produkty pełnoziarniste, makaron, ryż lub ziemniaki.
  3. Kilka razy dziennie jedz warzywa i owoce. Powinny być różnorodne, najlepiej świeże i lokalne.
  4. Utrzymuj masę ciała w zalecanych granicach (BMI 18,5-25), podejmując umiarkowaną lub intensywną aktywność fizyczną, najlepiej codziennie.
  5. Kontroluj spożycie tłuszczu, zastąp większość tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi.
  6. Tłuste mięso i produkty mięsne zastąp fasolą, roślinami strączkowymi, soczewicą, rybami, drobiem lub chudym mięsem.
  7. Spożywaj mleko i produkty mleczne (kefir, kwaśne mleko, jogurt i ser) o niskiej zawartości tłuszczu i soli.
  8. Wybierz produkty o niskiej zawartości cukru i spożywaj oszczędnie cukry, ograniczając częstotliwość spożywania słodkich napojów i słodyczy.
  9. Wybierz dietę niskosolną. Całkowite spożycie soli nie powinno przekraczać jednej łyżeczki (5 g) dziennie, wliczając w to sól w pieczywie i przetworzonej, peklowanej i konserwowanej żywności.
  10. WHO nie ustala konkretnych limitów spożycia alkoholu, ponieważ badania pokazują, że idealnym rozwiązaniem dla zdrowia jest całkowite powstrzymanie się od picia alkoholu. Mniej znaczy lepiej.
  11. Przygotowuj jedzenie w bezpieczny i higieniczny sposób. Gotuj na parze, piecz, gotuj lub podgrzewaj w kuchence mikrofalowej, aby zmniejszyć ilość tłuszczu.
  12. Promuj wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia oraz wprowadzanie bezpiecznych i odpowiednich pokarmów uzupełniających od ok. 6 miesiąca życia. Promuj kontynuację karmienia piersią w ciągu pierwszych 2 lat życia.

 

 

Wszystkie aktualności